Snowboard
Er du på udkig efter et snowboard, men synes du, at det hele er lidt af en jungle? Bare rolig. I denne guide bliver du klædt bedst muligt på til at kunne købe snowboard.
Når du skal købe et board, er der meget, som du skal være opmærksom på. Du skal først og fremmest vide, hvilken størrelse dit board skal være. Derudover afhænger dit kommende board også af dit niveau og det terræn, som du foretrækker.
Lad os først se lidt nærmere på, hvilken længde og bredde du skal vælge og derefter se lidt nærmere på alt det andet, som du bør være opmærksom på.
Snowboard størrelse
Når du skal købe et board for første gang, tænker du nok: ”Hvad størrelse snowboard skal jeg have?”. Der findes nemlig flere snowboard størrelser, så hvis du er i tvivl om, hvilken størrelse snowboard du skal bruge, så læs med her.
Snowboardets størrelse kan nemlig have betydning for følelsen af boardet, responsen, grebet, farten og muligheden for tricks, leg og lignende. Derfor er det vigtigt, at du vælger den rette størrelse.
Snowboard størrelsesguide
Det er vigtigt at vide, hvor stort et snowboard du skal have, og hvilken længde snowboardet skal have.
En god tommelfingerregel for boardets længde er at tage længde i forhold til højde, når du står ved siden af. Hvis du stiller snowboardet lodret ved siden af dig, skal boardet som udgangspunkt gå dig til hagen. Dette er dog kun en tommelfingerregel, og der er meget andet, som du også bør være opmærksom på i forhold til længden.
Du kan for eksempel med fordel vælge et lidt længere board, hvis du er kraftigt bygget, eller hvis du omvendt er spinkelt bygget, bør du vælge et lidt kortere board.
Længden i forhold til, hvad du vil bruge boardet til
Udover din højde og drøjde bør du også tænke over, hvad der er formålet med dit board, når du skal vælge længden på boardet. Du kan vælge board-længden ud fra, om du skal bruge boardet til:
- Off piste/freeride
- Freestyle/tricks
- Allround på hele bjerget
Er du mest til den bløde puddersne og køre off piste og freeride, kan du med fordel vælge et board, der er en smule længere.
Det giver dig nemlig lidt mere stabilitet og fart, som kan være godt at have ved kørsel i puddersneen. Skal du bruge dit board til off piste-kørsel, kan det derfor være, at det i stedet skal gå dig til øjnene, når du stiller dig ved siden af det.
Hvis du derimod skal lege med boardet i snowparken og lave meget freestyle, tricks og leg, skal boardet i stedet være lidt kortere, da det dermed ikke er lige så tungt og vil være nemmere at manøvrere og lave tricks. Er det formålet med dit board, skal boardet i stedet kun måske gå til din skulderhøjde i stedet.
Hvis du har planer om at stå på hele bjerget eller bare gerne vil have et godt allround-board, så kan du vælge et board, der går dig til hagen. Dette er også det mest ideelle for nybegyndere.
Sidst, men ikke mindst bør du også blot prøve dig frem og teste, hvad du selv bedst kan lide at stå på.
Bredden på snowboardet
Du bør ligeledes være opmærksom på snowboard bredden. Bredden kaldes også for ”waist width”. Du kan finde ud af, hvilken bredde snowboardet skal have ved at kigge på størrelsen af dine snowboard støvler.
En tommelfingerregel er, at skosnuden skal stikke en lille smule ud over snowboardet, men dog ikke for meget. Hvis skoene går for meget ud over boardet, kan det nemlig omvendt resultere i, at du falder, så det er kun snuden, der skal gå en lille smule ud over boardets kant.
Du bør også være opmærksom på, hvilken skomodel du har, og hvilket temperament du i det hele taget har. Ligesom med længden, så kan du prøve dig frem, da skosnudereglen kun er en tommelfingerregel.
Snowboardets flex
Når du skal købe et board, skal du være opmærksom på dit kommende snowboards flex. Det er selve fleksibiliteten – altså hvor ”blødt” boardet er.
Tommelfingerreglen er her, at jo blødere det er, jo mere egner det sig til leg på pisten, tricks i snowparken og er også mere ideel for begyndere.
Dog kan din vægt også være relevant for fleksibiliteten. Jo tungere snowboarder, jo stivere bør snowboardet også være.
Boardets profil
Når du skal kigge efter snowboards, skal du være opmærksom på dets profil. Det vil sige boardet set fra siden. Der findes følgende profiler:
- Camber
- Hybrid camber
- Rocker
- Hybrid rocker
- Flat/zero camber
- Powder rocker
- Splitboard
Profilen er relevant for blandt andet reponsen, stabiliteten og kangrebet.
Camberboard er det traditionelle, hvor det er løftet fra sneen på midten af boardet. Du får et godt kantgreb og respons ved høj fart. Det er derfor mest egnet til dig, der i forvejen har noget erfaring, og til dig som ønsker at køre i snowparken.
Hybrid camber minder om camber, men hvor snuden og halen (tip og tail) startere tidligere end ellers. Det giver dig stadig lidt af samme følelse som det traditionelle camber, men uden det dog er i samme kaliber. Har du lidt erfaring, men ønsker ikke lige så stor effekt som camber, kan du med fordel vælge camberhybrid.
Rocker er en profil, som er bananformet. Det giver dig et mere livligt og legende board, fordi det giver dig mere opdrift, og derfor er det ofte også egnet til blandt andet puddersne. Ulempen ved et rocker-board er til gengæld, at du får mindre respons og stabilitet, når du er i høj fart.
Hybrid rocker er en kombination mellem rocker og camber, som på det seneste er blevet blandt den mest populære profil, fordi hybrid-rockeren giver dig ’det bedste fra begge verdener’. Du får både bedre løft i pudderen og bevarer samtidig et forholdsvis godt greb og den gode respons.
Flat/Zero camber er som navnet antyder en forholdsvis flad profil, som er bedst til leg på pisten og i snowparken og som samtidig også er hurtig, så du ikke mister topfarten.
Powder rocker
Konstruktion
Når du kigger på boards, er det vigtigt at du vælger et af ordentlig konstruktion, og som er lavet i godt materiale. Her følger pris og kvalitet ofte sammen, da materiale og konstruktion er noget af det, som du betaler ekstra for.
De bedre boards, som oftest også er dyrere, har en kompleks kerne, en hurtig base og er lavet af det rette lag carbon, og du vil derfor godt kunne mærke forskel på et dyrt og et billigt snowboard.
Du skal være opmærksom på, at der findes to slags konstruktioner til dit board: extruded og sintered base. Extruded er den billigste og velegner sig til nybegyndere eller til kørsel på bokse og rails. Til gengæld kan du opleve, at extruded er en smule langsommere end sintered. Sinterede er dyrere, men er til gengæld også hurtigere, fordi det har et bedre glid.
Billige snowboards
Et af de mest stillede spørgsmål i forhold til pris og snowboard er: ”Hænger pris og kvalitet sammen”. Du vil selvfølgelig gerne undgå at betale mere for noget, som du måske ikke har brug for og omvendt.
Som du nok også kunne fornemme i forhold til konstruktion og materiale, så hænger pris og kvalitet sammen, hvad det angår. Et dyrere board vil også føles hurtigere og have et bedre glid og anvende den nyeste teknologi.
Hvis du er nybegynder og godt kan gå på kompromis med farten og glidet, kan du dog vælge at spare lidt penge og for eksempel vælge et snowboard, som er extruded. Men hvis du vil have et hurtigt board med høj fart, god repons og godt glid, så skal du vælge et af de bedre boards, som også er lidt dyrere.
Køb snowboard
Når du skal ud og købe snowboard, bør du overordnet set derfor være opmærksom på, at boardet:
- Er den rigtige størrelse ud fra din kropsbygning og formålet med boardet
- Er den rigtige bredde ud fra fx din skostørrelse
- Har det rette flex, hvis du for eksempel skal kunne lave tricks og lignende
- Har den rette profil ud fra dit formål med boardet
- Har den rette konstruktion ud fra dit budget