Snowboardjakke

Alt for mange vælger den forkerte snowboardjakke. En jakke der ikke kan det, som den skal kunne. Det resulterer i våde og kolde snowboard-oplevelser, som er rigtig ærgerlige, når det sagtens kunne undgås.

Det eneste du skal gøre, er at kigge efter det rette hjemmefra, når du skal købe snowboardjakken. I denne guide får du hjælp til det. Du bliver ’klædt på’ til at kunne vælge den rette jakke, så du kan nyde din snowboard-tur i fulde drag!


Vælg din perfekte snowboardjakke – lynguide!

Denne guide er en hurtig gennemgang af det vigtigste du skal tage til overvejelse, når du skal købe snowboardjakke.
Hvis du gerne vil have en mere dybdegående guide, så følger den denne lynguide.

Den skal være vind- og vandtæt

Når du står på snowboard vil du altid komme mere i kontakt med sneen, end hvis du stod på ski. Dette betyder at du skal vælge en jakke, der er god til at holde sneen og vandet ude.

En tommelfinger regel er at du bør se efter jakker, der har et vandtryk på minimum 7.000 – 10.000 mm. Dette vil sikre dig en behagelig og varm oplevelse på pisterne.

Vindtætheden kan ikke måles i tal, men prisen er ofte en indikator for god vindtæthed.

Åbenbarheden

At stå på snowboard kan være hårdt og udmattende. Det er derfor uundgåeligt, at man begynder at svede. Specielt overkroppen vil svede og det er derfor vigtigt din jakke har en god åbenbarhed.
Hvis sveden ikke kan passere igennem stoffet, så kan det hurtigt blive meget koldt for kroppen, hvilket du skal forsøg bedst muligt at undgå.

Disse butikker sælger kvalitets jakker til snowboarding

Klik på logoerne og bliv taget med ind på deres webshops.
Vi håber du/i får en rigtig god ferie!

Snowboard jakker Snowboard jakker

Dybdegående guide

Forskellen på snowboardjakke og skijakke

Først og fremmest skal du være opmærksom på, at der grundlæggende set er forskel på en jakke til snowboard og en jakke til ski. Producenterne af skijakkerne begynder at få mere og mere inspiration fra jakkerne til snowboard-brug, men der er stadig stor forskel på de traditionelle skijakker og snowboard jakkerne.

Når du skal købe en snowboard jakke, er det vigtigt, at den rent faktisk er lavet til at skulle stå på snowboard.

Når du står på ski, vil du næsten ikke have noget fysisk kontakt med sneen. Når du står på ski og er på toppen af pisten, vil du allerede være klar til at suse af sted ned ad pisten.

Når du står på snowboard, vil du dog have mere fysisk kontakt med sneen, fordi du skal have skoene spændt fast til bindingerne. Når du står på snowboard, vil du derfor oftere skulle sætte dig ned på sneen, og dermed have mere kontakt med sneen i forhold til, hvis du står på ski.

Det betyder, at du skal have tøj, der er lavet til snowboard og ikke til ski. Normalt vil snowboard tøj være mere vandtæt, have kraftigere syninger og oftest være lidt varmere end skitøj.


Det skal du være opmærksom på, når du skal købe snowboardjakken

På grund af forskellen på skitøj og snowboard tøj, er der nogle detaljer på tøjet, som du bør være særligt opmærksom på.

Når du skal købe en jakke, skal du overordnet set være opmærksom på:

  • Vandtæthed
  • Åndbarhed
  • Vindtæthed
  • Smådetaljer

Lad os se lidt nærmere på det.


Snowboardjakkens vandtæthed

Snowboard jakker skal være mere vandtætte end skijakker. Hvis du ikke har en ordentlig vandtæt jakke, vil du blive våd og kold, fordi du ofte har kontakt med sneen, når du skal sætte dig.

Det er derfor vigtigt, at du kigger efter en jakke, som kan tåle, at du ofte har kontakt med sneen. Når du skal kigge efter dette, skal du holde øje med jakkens ”vandtryk” eller ”vandsøjletryk”. Det indikerer, hvor vandtæt jakken er.

Det er en definition på, hvor mange millimeter vand der kan gå igennem stoffet i løbet af 24 timer før vandet bryder igennem, og jakken dermed ikke længere er vandtæt.

Det kan anbefales, at du kigger efter en jakke med et vandtryk på minimum 7.000 mm., men gerne endnu mere. Hvis du i forvejen ved, at du kommer til at have ekstra meget fysisk kontakt med sneen, kan du med fordel vælge et endnu højere vandtryk. Helst over 10.000 mm.

Det vil for eksempel være relevant, hvis du ved, at du sidder på sneen ekstra længe i forhold til andre, eller fordi du ikke er så erfaren og dermed har større sandsynlighed for styrt og lignende.


Åndbarheden på snowboardjakken

Overkroppen er det sted, hvor vi først begynder at svede og få det varmt, fordi det er det tætteste på hjertet. Det er vigtigt, at du kan komme af med denne sved, og jakken ikke bliver som et drivhus at have på.

Hvis jakken ikke er tilstrækkelig åndbar, vil du blive kold og har større sandsynlighed for at blive syg, når du holder pause eller stopper, fordi din overkrop er fugtig. Det er især vigtigt, at du kigger på jakkens åndbarhed, hvis du er mand, eller hvis du i forvejen ved, at du let sveder.

Når du skal kigge efter en jakke, skal du holde øje med det tal, der indikerer hvor meget fugt, der kan passere gennem stoffet. Det angives i enten gram/centimer/24timer og forkortes GM eller i g/24timer/m², som oftest bare forkortes g.

Det anbefales, at du vælger en jakke, hvor tallet er mindst 7.000, men gerne endnu højere – især hvis du er mand, eller du ved, at du let kommer til at svede.

Nogle jakker har også en smart detalje med nogle ventilationskanaler, som du kan lyne op for, hvis du får det varmt. Hvis det bliver køligt, kan du altid lyne til igen, så ventilationskanalen ’lukkes’. Det kan også være nødvendigt for dig, hvis du let sveder og får det varmt.


Snowboardjakke vindtæthed

Det er vigtigt, at jakken er vindtæt. Det kan lyde lidt fjollet: jakken skal være åndbar, så varm luft indefra kan komme ud, men der må ikke komme noget vind ind.

Men hvis din jakke ikke er vindtæt, vil du let komme til at fryse på grund af den kølige luft, fordi vinden vil nedkøle din overkrop.

I modsætning til vandtætheden og åndbarheden findes der desværre ikke noget tal for, hvor vindtæt en jakke er. Oftest vil prisen og kvaliteten følges ad i forhold til vindtætheden. Hvis du investerer lidt ekstra i en god jakke, er der også større sandsynlighed for, at jakken er vindtæt.

Du kan også prøve at puste igennem stoffet og mærke efter, om det kan lade sig gøre. Hvis du ikke kan puste igennem stoffet, er der også større sandsynlighed for, at jakken er vindtæt.


Smådetaljer på snowboardjakker

Udviklingen af jakkerne til snowboard-brug er bare steget og steget. Producenterne gør alt, hvad de kan for at tilpasse jakkerne til dine behov, så du får en så god oplevelse på pisten som muligt, når du skal stå på snowboard.

Derfor er der også flere og flere producenter, der laver små lækre detaljer. Detaljer, der nok ikke er livsnødvendige, men som kan være gode for dig at have en jakke med. Det kan for eksempel være:

  • Tilpassede huller til høretelefoner
  • Bedre forsegling af syningerne
  • Stof lavet af svedtransporterende materiale
  • Justerbare ventilationskanaler

Hvis du for eksempel gerne vil høre musik, imens du står på pisten, skal du holde øje med, om jakken har tilpassede huller til formålet, hvor du kan føre dine hovedtelefoner igennem.

Eller hvis du ved, at du kommer til at have meget kontakt med sneen, så skal du måske kigge efter en jakke, hvor der er ekstra god forsegling af syningerne, hvilket også kaldes for ”critically taped seams”.

Eller hvis du sveder meget og gerne vil undgå at blive kold, når du holder pause på grund af fugten, kan du kigge efter en jakke med stof og foring lavet af svedtransporterende materiale. Eller du kan kigge efter en jakke med ventilationshuller, som du kan lyne op, hvis du får det særligt varmt.

Alt sammen små detaljer der måske ikke betyder det helt store for dig, men som kan være rare at have og gøre din oplevelse på boardet og på sneen endnu bedre.


Disse butikker sælger kvalitets jakker til snowboarding

Klik på logoerne og bliv taget med ind på deres webshops.
Vi håber du/i får en rigtig god ferie!

Snowboard jakker Snowboard jakker