Tips til action/adventure-elskeren om overbelastningsskader af senevæv

0
346

Når man dyrker ekstremsport er man i større risiko for at få overbelastningsskader. Det er logisk. Men hvorfor bliver din achillessene smertefuld og ikke din træningsmakkers? Der er flere forskellige parametre der spiller ind; genetik, tidligere traumer, træningstilstand, psykiske tilstand, kost, søvn, teknik og meget mere.

 

Senevæv er her vi ser flest overbelastningsskader. Sener er meget stærke strukturer som hæfter på muskler. Når en muskel forkortes overføres der en kraft til senen som så trækker i knoglen. Det kan hjælpe at tænke på senen som et reb.

Smerter fra senevæv er ofte fejldiagnosticeret som inflammation i senevæv. En mere passende diagnose vil være tendonosis, hvilket betyder degeneration. Studier af patienter med smerter i sener, har vist at der er ikke nødvendigvis er inflammation i senen, men der er bevis for at der er degeneration af senevævet. For at være mere præcis, så er smerter i senevæv ændringer af kollagene væv og blodkar. De kollegene fibre er med til at give senevævet sin styrke. Tætheden af disse fibre bliver mindre, og er ikke længere strukturelt arrangeret i den mest hensigtsmæssige form, hvilket resulterer i en fortykkelse af senen. Det resulterer i en svagere sene og en langsomt øget smerte.

 

De mest almindelige behandlingsformer er kortison-injektioner og/eller excentrisk træning (senen belastes under stræk) og/eller shockwaves.

 

Osteopati derimod er ikke symptombehandling, men har  i stedet fokus på at finde en årsag til hvorfor skaden er opstået. En osteopatisk undersøgelse af hele kroppen vil afsløre biomekaniske begrænsninger, som kan forårsage et øget stress på senevæv og dermed give overbelastningsskader. Dette kan f.eks. være både knogle, muskler eller muskulær svaghed eller dårlig muskel funktion. I den osteopatiske undersøgelse undersøger vi altid bækken og brystkasse, da restriktioner her, ofte vil have en indflydelse på funktionen af arme og ben. Eksempelvis vil en roer være afhængig af god rotation i overkroppen, hvis funktionen af armene skal fungere. For løberen er god bevægelighed i bækkenet essentielt for at undgå kompensering og uhensigtsmæssig stress på benenes strukturer.

 

Osteopaten vil undersøgelse om der er en mulig påvirkning af nerveforsyning til det overbelastede område. Herudover vil det også være relevant at undersøge om der er en mulig påvirkning af blodforsyningen til samme område.

 

Når man belaster kroppen, som eksempelvis ved ekstremsport, er det vigtigt at kroppen formår at regenerer i hvile. Her vil osteopaten se nærmere på din evne til at hele. Manglende søvn, dårlig kost, stress og problemer med lever og fordøjelsessystem vil kunne øge risikoen for at blive skadet.

 

Hos Osteopaterne Skanderborg og Horsens har vi stor erfaring med behandling af overbelastningsskader opstået i forbindelse med ekstremsport. Har du lyst til at vide mere om hvordan en osteopat arbejder, og om hvilke problematikker vi kan hjælpe dig med, kan du klikke dig ind på vores hjemmeside: www.osteopaterne.nu